لیستی از واژگان مراقبت از پوست که باید بدانید
هنگامی که شروع به تحقیق در مورد محصولات مراقبت از پوست می کنید، حتما با واژگان پیچیده استفاده شده در این محصولات برخورد خواهید کرد. این لغات گاهی اوقات در وبلاگ ها، گاهی اوقات در پست های اینستاگرام، و گاهی اوقات در تبلیغات محصولات مراقبت از پوست وجود دارند. ولی اصلا نگران نباشید. ما اینجا لیستی از اصطلاحات رایج در محصولات مراقبت از پوست را گردآوری کرده ایم. این لیست به شما کمک می کند تا بتوانید محصولات مورد علاقه خودتان را بهتر تجزیه و تحلیل کنید. این عبارت ها به ترتیب حروف الفبای انگلیسی مرتب شده اند.
♥ آکنه – Acne
منشا اصلی همه آکنه ها، منافذی هستند که کثیفی، سلول های مرده پوست و سبوم (چربی) آنها را مسدود کرده است. آکنه ها علائم زیادی دارند که گاهی قابل مشاهده بوده و گاهی هم نمی توان این علائم را مشاهده کرد: مانند جوشهای سر سفید (که کومدونهای بسته نیز نامیده میشوند)، جوشهای سرسیاه (که کومدونهای باز نیز نامیده میشوند) و آکنه کیستیک (در عمق پوست ایجاد میشوند). اگر آکنه ملتهب باشد، قرمز، دردناک و متورم شده که بیانگر این است که باکتری ها نیز درگیر آکنه شده اند.
♥ ماده فعال – Active ingredient
به طور کلی، یک ماده فعال (یا ماده موثره)، ماده ای است که در یک محصول مراقبت از پوست وجود دارد که کاری را که شما می خواهید محصول برایتان انجام دهد، انجام می دهد. مثلا در یک پاک کننده آکنه، ماده فعال ممکن است چیزی شبیه بنزوئیل پراکسید یا اسید سالیسیلیک باشد.
♥ آلفا هیدروکسی اسیدها – Alpha hydroxy acids یا AHA
نوعی لایه بردار شیمیایی هستند. AHA ها پیوندهایی را که سلول های پوست را در کنار هم نگه می دارند شل می کنند، و به آنها اجازه می دهند که به راحتی از بین بروند تا سلول های جدید زیرین نمایان شوند. اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک دو نوع محبوب AHA ها هستند.
♥ آنتی اکسیدان – Antioxidant
موادی هستند که به خنثی کردن و مبارزه با رادیکال های آزاد (مولکول های بسیار واکنش پذیر در محیط اطرافمان) کمک می کنند. هنگامی که تعادل رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها در پوست مان به هم بخورد، رادیکال های آزاد می توانند باعث آسیب به پوست ما شوند و احتمالاً منجر به پیری زودرس پوست می شوند.
♥ اسید اسکوربیک – Ascorbic acid
به “ویتامین C” مراجعه کنید.
♥ اسید آزلائیک – Azelaic acid
نوعی اسید که توسط مخمر، جو و گندم سنتز میشود. به نظر محققان، این اسید خاصیت لایه برداری ملایمی دارد. در واقع، تحقیقات نشان داده است که اسید آزلائیک در کنترل آکنه و برآمدگیهای آکنه، که از علائم رایج روزاسه هستند، موثر است. اسید آزلائیک به صورت نسخه ای و بدون نسخه عرضه می شود.
♥ بتا هیدروکسی اسیدها – Beta hydroxy acids یا BHA
نوعی لایه بردار شیمیایی هستند. BHA ها پیوندی را که سلول های پوست را در کنار هم نگه می دارد شل می کنند و به آنها اجازه می دهند که به راحتی از بین بروند تا سلول های جدید زیرین نمایان شوند. سالیسیلیک اسید یک نوع شناخته شده BHA است.
♥ بنزوئیل پراکسید – Benzoyl peroxide
یک ماده فعال در برابر آکنه است. بنزوئیل پراکسید می تواند باکتری هایی را که اغلب مسئول آکنه ملتهب هستند، از بین ببرد. بنزوئیل پراکسید همچنین می تواند پوست را تحریک یا خشک کند، بنابراین مهم است که هنگام استفاده از آن، مرطوب کننده نیز استفاده کنید.
♥ طیف گسترده – Broad spectrum
برچسبی که بر روی ضدآفتابهایی اعمال میشود که در برابر اشعههای UVA و UVB محافظت میکنند، که هر دو در خطر ابتلا به سرطان پوست نقش دارند.
♥ لایهبردار شیمیایی – Chemical exfoliant
لایهبردارهای شیمیایی، مانند لایهبردارهای فیزیکی، کار لایه برداری را انجام می دهند، ولی بسیار ملایم تر هستند. در حالیکه که لایهبردارهای فیزیکی به صورت دستی سلولهای مرده پوست را تمیز می کنند، لایهبردارهای شیمیایی (که دارای موادی مانند اسید لاکتیک، اسید گلیکولیک و اسید سالیسیلیک هستند)، پیوندهای بین سلولهای مرده پوست را میشکنند تا به راحتی شسته شوند.
♥ کلاژن – Collagen
این پروتئین را می توان در بسیاری از قسمتهای بدن از جمله استخوانها، ماهیچهها و رباطها یافت. وجود این پروتئین در پوست، به سفت و چاق شدن پوست کمک می کند. اما تولید کلاژن در بدن ما با افزایش سن کاهش می یابد و قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش باعث تخریب کلاژن نیز می شود. به همین دلیل است که کلاژن، و محصولاتی که ادعا میکنند تولید کلاژن را افزایش میدهند، در سالهای اخیر به محصولات پرطرفدار مراقبت از پوست تبدیل شدهاند.
با این حال، کلاژن یک مولکول بسیار بزرگ است که در صورت استفاده موضعی نمی تواند به لایه های عمیق تر پوست نفوذ کند. و ثابت نشده است که خوردن یا نوشیدن مکمل های کلاژن کمک زیادی می کند. مفیدترین کاری که می توانید برای کلاژن خود انجام دهید این است که از کرم ضد آفتاب استفاده کنید تا از از دست دادن آنچه در حال حاضر دارید، جلوگیری کنید.
♥ کومدون ها – Comedones
کومدون ها در واقع همان منافذ مسدود شده پوست هستند که ممکن است باز (جوش های سر سیاه) یا بسته (سرسفید) باشند. برای اطلاعات بیشتر، به «آکنه» مراجعه کنید.
♥ درماتیت تماسی – Contact dermatitis
وضعیتی که پس از تماس با چیزی، اغلب یک محصول آرایشی یا مراقبت از پوست، باعث سوزش، قرمزی، سوزش یا پوسته پوسته شدن می شود. این واکنش می تواند به یک محرک یا یک آلرژی مربوط باشد.
♥ سم زدایی – Detox
مفهوم این واژه حذف سموم از بدن شما است. برخی از محصولات مراقبت از پوست ادعا می کنند که می توانند شما را سم زدایی کنند، اما واقعاً اینطور نیست. در حقیقت، محصولات سم زدایی به طور کلی فقط سلول های مرده پوست و چربی اضافی را از بین می برند.
♥ پاکسازی مضاعف (دوبل) – Double cleansing
تکنیکی که شامل استفاده از دو شوینده میشود: ابتدا یک پاککننده مبتنی بر روغن و سپس یک شوینده معمولی کفدار یا مبتنی بر آب، برای پاک کردن مؤثرتر آرایشهای سنگین، ضد آفتاب یا روغن مورد استفاده قرار می گیرد.
♥ اگزما – Eczema
یک بیماری پوستی که باعث ایجاد جوش های خارش دار و برآمدگی در پوست نوزادان و کودکان می شود. در بزرگسالان، اگزما همچنین می تواند منجر به لکه هایی از پوست ضخیم و خشک شود. اصطلاح درماتیت آتوپیک اغلب به جای اگزما استفاده می شود، اما درماتیت آتوپیک در واقع تنها یکی از اشکال اگزما است.
♥ نرمکننده – Emollient
مواد مرطوبکنندهای که میتوانند به فضای بین سلولهای پوست نفوذ کنند که باعث میشود پوست نرمتر و صاف تر شود. روغنهای صورت – مانند روغن اسکوالان، روغن آرگان و روغن جوجوبا – معمولاً به عنوان نرمکننده و/یا عامل پوششی یا انسدادی عمل میکنند.
♥ رادیکالهای آزاد – Free radicals
مولکولهایی که یک الکترون اضافی به دست آورده یا از دست دادهاند، در نتیجه باید الکترونها را از منابع اطراف خوشان «بدزدند». رادیکالهای آزاد گاهی اوقات به مقدار کم از طریق فرآیندهای کاملاً طبیعی و نرمال در بدن ایجاد میشوند. اما آنها همچنین می توانند با قرار گرفتن در معرض برخی از انواع تشعشعات از جمله اشعه UV ایجاد شوند. رادیکال های آزاد می توانند به پوست آسیب برسانند. تصور می شود که آنتی اکسیدان ها رادیکال های آزاد را خنثی کرده و از آسیب جلوگیری می کنند.
♥ بدون عطر – Fragrance free
عطرها یکی دیگر از محرکهای رایج برای افرادی با پوست حساس هستند، به همین دلیل است که جستجوی محصولاتی که فاقد عطر هستند، به این معنی که هیچ رایحهای به محصول اضافه نشده است، ممکن است مفید باشد. اما مراقب عطرهایی باشید که برچسب “بدون بو“ (unscented) دارند. محصولات بدون بو ممکن است به این معنی باشد که مقداری عطری فقط برای پوشاندن بوی طبیعی ترکیبات محصول، اضافه شده است.
♥ اسید گلیکولیک – Glycolic acid
نوعی آلفا هیدروکسی اسید (AHA؛ به بالا نگاه کنید) که از نیشکر به دست می آید. اسید گلیکولیک یک لایه بردار شیمیایی رایج است (به قسمت لایه بردار شیمیایی و آلفا هیدروکسی اسید مراجعه کنید).
♥ هموکتانت – Humectant
نوعی ماده مرطوب کننده موجود در محصولات مرطوب کننده که در واقع آب را به داخل پوست می کشد، اما لزوما آن را در آنجا نگه نمی دارد. ترکیبات رایجی مانند گلیسیرین و اسید هیالورونیک، هموکتانت هستند.
♥ اسید هیالورونیک – Hyaluronic acid
اسید هیالورونیک به طور طبیعی در پوست یافت می شود و به عنوان یک مرطوب کننده عمل می کند، به این معنی که می تواند رطوبت را به داخل پوست بکشد. محصولاتی که حاوی این ماده هستند، اجازه میدهند که رطوبت بدون احساس چربی و سنگینی به پوست بچسبد.
♥ اسید لاکتیک – Lactic acid
نوعی آلفا هیدروکسی اسید (AHA؛ به بالا مراجعه کنید) که از منابع شیر، میوه یا سبزیجات به دست می آید. اسید لاکتیک یک لایه بردار شیمیایی رایج است (به بالا مراجعه کنید).
♥ لیپیدها – Lipids
ترکیبات آلی (به این معنی که حاوی کربن هستند) هستند و در سراسر بدن شما یافت می شوند. آنها هم در بالای پوست شما (به عنوان سبوم) و هم در لایه شاخی (به عنوان سرامید، کلسترول و اسیدهای چرب) ایجاد می شوند.
♥ کراتوز پیلاریس – Keratosis pilaris
که گاهی اوقات به عنوان “پوست مرغ” شناخته می شود. کراتوز پیلاریس مانند برجستگی های ریز، اغلب قرمز، سفید یا گوشتی روی پوست به نظر می رسد. کراتوز پیلاریس کاملا بی ضرر است و ناشی از تجمع کراتین در اطراف فولیکول مو است که می تواند منافذ را مسدود کند و باعث التهاب یا قرمزی در ناحیه شود.
♥ ملانین – Melanin
رنگدانه ای که به پوست رنگ می دهد و توسط سلول هایی به نام ملانوسیت ایجاد می شود.
♥ ملاسما – Melasma
یک بیماری پوستی که باعث ایجاد لکه های خاکستری یا قهوه ای در پوست، و عمدتاً روی صورت می شود. اغلب با تغییرات هورمونی، از جمله بارداری، ایجاد می شود. به همین دلیل است که ملاسما گاهی اوقات “نقاب بارداری” نامیده می شود.
♥ آب میسلار – Micellar water
از آب میسلار می توانیم به عنوان یک پاک کننده استفاده کنیم، این محصول پاک کننده، از میسل ها (خوشه های کروی سورفکتانت ها) و آب تشکیل شده است. به جای اینکه مانند یک پاک کننده معمولی از آب میسلار استفاده کنیم، بهتر است این محصول را با یک پنبه گرد پاک کنیم. اینکار باعث می شود که کثیفی و چربی اضافی از روی صورت پاک شده و سپس قبل از ادامه روتین مراقبت از پوست، بگذارید روی پوست بماند تا خشک شود.
♥ نیاسین آمید – Niacinamide
نوعی ویتامین B3 (نیاسین) است که می تواند روی پوست اعمال شود. تحقیقاتی نشان می دهد که نیاسین آمید می تواند برای بهبود آکنه، روزاسه و علائم پیری از جمله پرپیگمانتاسیون، خطوط ریز و چین و چروک مفید باشد.
♥ غیر کومدوژنیک – Non-comedogenic
یک ماده مراقبت از پوست که کمدوژنیک باشد به این معنی است که می تواند منافذ را مسدود کند. بنابراین، اگر پوست مستعد آکنه دارید، مهم است که به دنبال محصولاتی باشید که غیر کومدون زا هستند.
♥ مسدود کننده – Occlusive
نوع دیگری از مواد که اغلب در مرطوبکنندهها یافت میشود که آبرسانی نمیکنند، بلکه پوست را میبندند تا کمترین میزان ممکن آب از طریق لایه سطحی پوست تبخیر شود. مواد انسدادی مانند وازلین و سیلیکون ها از درمان های اصلی اگزما و سایر مشکلات پوست های خشک هستند.
♥ پارابن ها – Parabens
نوعی مواد نگهدارنده در محصولات مراقبت از پوست هستند که می توانند تحریک کننده باشند، به ویژه برای افرادی که پوست حساس یا بیماری های پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس دارند. برای اطلاعات بیشتر در مورد پارابن، پست ما را در مورد آنچه علم در مورد 10 ترکیب بحث برانگیز لوازم آرایشی در اینجا می گوید را بررسی کنید.
♥ پپتیدها – Peptides
زنجیرهای از اسیدهای آمینه که بخشی از پروتئین را تشکیل میدهند. در محصولات مراقبت از پوست، از پپتیدها استفاده میشود، زیرا تصور میشود عمیقتر از پروتئینهای بزرگ و کامل مانند کلاژن، به پوست نفوذ میکنند.
♥ پسوریازیس – Psoriasis
یک بیماری پوستی که در آن چرخه زندگی طبیعی سلولهای پوست تسریع میشود، که معمولاً منجر به تجمعاتی ضخیم و پوسته دار به نام «پلاک» روی سطح پوست میشود. انواع دیگر پسوریازیس باعث ایجاد انواع مختلف جوش می شود و همچنین ممکن است ناخن ها یا مفاصل را تحت تاثیر قرار دهد.
♥ فتالات ها – Phthalates
فتالات ها عمدتاً به عنوان نرم کننده برای جلوگیری از شکنندگی و شکستن پلاستیک ها استفاده می شوند. این مواد همچنین در برخی از اسانس ها در محصولاتی مانند لوسیون ها و شامپوها مورد استفاده قرار می گیرند. انواع مختلفی از فتالات ها وجود دارد و ما بسیار در معرض آنها هستیم. برای اطلاعات بیشتر در مورد فتالات ها، پست ما را در مورد آنچه علم در مورد 10 ترکیب بحث برانگیز لوازم آرایشی می گوید را در اینجا بخوانید.
♥ رتینوئیدها – Retinoids
این ترکیبات – رتینول، رتینال (یا رتینالدئید)، اسید رتینوئیک و همچنین رتینوئیدهای مصنوعی مانند آداپالن و تازراک – یکی از تنها دو روش اثبات شده برای جلوگیری از علائم پیری هستند. (روش دیگر ضد آفتاب است!) رتینوئیدها که اشکالی از ویتامین A هستند، با تحریک فرآیند ریزش سلول های پوست از پایین عمل می کنند و منجر به صاف شدن پوست و کاهش علائم پیری و آکنه می شوند. اینها هم در محصولات نسخهای و هم بدون نسخه عرضه میشوند، بنابراین اگر از نتایج یک محصول بدون نسخه راضی نیستید، با یک متخصص پوست در مورد دریافت محصولی با نسخه مشورت کنید. رتینوئیدها همچنین در ابتدای شروع به مصرف ممکن است باعث ایجاد سوزش شوند، بنابراین بسیار مهم است که آنها را فقط چند روز در هفته برای شروع استفاده کنید و بلافاصله پس از استفاده از یک مرطوب کننده استفاده کنید.
♥ روزاسه – Rosacea
یک بیماری شایع پوستی که باعث قرمزی بیش از حد صورت میشود. و معمولاً به شکل برافروختگی، برآمدگیهای کوچک قرمز برجسته یا شکستگی رگهای خونی مشاهده می وشد. این بیماری می تواند توسط عوامل بسیاری، از آب و هوا گرفته تا ورزش و محصولات مراقبت از پوست و حتی غذا، ایجاد شود.
♥ اسید سالیسیلیک – Salicylic acid
نوعی بتا هیدروکسی اسید (BHA؛ به بالا مراجعه کنید) است که از پوست درخت بید به دست می آید. اسید سالیسیلیک محلول در روغن است و بنابراین می تواند عمیق تر به منافذ روغنی پوست شما نفوذ کند. این ماده یک نوع لایه بردار شیمیایی محبوب است (به بالا مراجعه کنید) و در محصولاتی که آکنه را درمان می کنند، استفاده می شود.
♥ سبوم – Sebum
روغن لایه های بالایی پوست حاوی لیپیدها، به ویژه استرهای موم، تری گلیسیرید و اسکوالن است. برخی از افراد به طور طبیعی سبوم بیشتری نسبت به دیگران تولید می کنند و در نتیجه نوع پوستشان چرب است. سبوم همچنین می تواند عاملی برای ایجاد آکنه باشد.
♥ پوست حساس – Sensitive skin
اگر متوجه می شوید که پوست شما به راحتی تحریک می شود، احتمالاً به دلیل یک بیماری پوستی مانند اگزما، پسوریازیس یا روزاسه، یا اگر به محصولات مراقبت از پوست حساسیت دارید، می توانید بگویید پوست حساسی دارید.
♥ SPF
اندازهگیری میزان محافظت یک محصول خاص از پوست شما در برابر پرتوهای فرابنفش اشعههای خورشید است. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که عدد SPF نشان دهنده میزان لازم برای مصرف نیست (مثلاً SPF 50 باید به همان تعداد دفعات SPF 30 استفاده شود). مقدار SPF یک ضد آفتاب فقط میزان محافظت محصول در برابر اشعه UVB را در نظر می گیرد.
♥ اسکوالن – Squalane
اسکوالن یک روغن مرطوب کننده سبک است که رفتار و خصوصیاتی مانند یکی از اجزای سبوم، ماده روغنی که پوست ما تولید می کند، دارد. تحقیقات کمی در مورد تأثیر استفاده از اسکوالان موضعی بر روی پوست وجود دارد، اما به طور کلی وقتی روی پوست مالیده میشود، مانند یک نرمکننده عمل میکند. به این معنی که میتواند در فضاهای بین سلولهای پوست فشرده شود و پوست صورت شما را صافتر و مرطوبتر کند، ضمن اینکه احساس سنگینی به پوست شما نمی دهد.
♥ لایه شاخی – Stratum corneum
خارجی ترین لایه پوست شما، لایه شاخی نام دارد. این لایه، دارای سلولهای پوستی است که توسط لیپیدهای بین سلولی با لایهای از سلولهای مرده پوست و روغن در بالا نگه داشته شدهاند. وظیفه این لایه این است که آب پوست را در داخل پوست نگه دارد و محرک ها و آلرژن های احتمالی را از پوست خارج کند.
♥ سولفاتها – Sulfates
موادی که معمولاً در پاککنندهها و صابون ها و شامپوها یافت میشوند که به کف کردن محصول و حذف کثیفی و چربی پوست کمک میکنند. اما این مواد ممکن است برای برخی افراد با توجه به نوع پوستشان، موادی خشن و قوی باشند و در نهایت باعث از بین بردن بیش از حد روغن های طبیعی پوست و مو شوند. از دست دادن روغن های طبیعی پوست و مو، احساس خشکی و تحریک شدگی از پیامدهای ناگوار آن است. دقت کنید که اگر پوست حساسی دارید، بهتر است از محصولات حاوی سولفات اجتناب کنید یا استفاده از آنها را به حداقل ممکن کاهش دهید.
♥ تونر – Toner
نوعی محصول مراقبت از پوست است که توسط تولید کنندگان محصولات مراقبتی برای کمک به تعادل PH پوست طراحی و تولید می شود. دلیل اصلی استفاده از تونرها این است که این محصولات در رساندن مواد فعال به پوست ما، مانند لایه بردارهای شیمیایی یا آنتی اکسیدان ها، کمک می کنند. در واقع تونرها یکی از راه های محبوب و رایج رساندن سریع و موثر مواد فعال به پوست هستند.
♥ ویتامین VitaminC – C
این ویتامین برای تولید کلاژن و سایر ترکیبات مهم در بدن ضروری و در واقع جزو واجبات مراقبت از پوست است. هنگامی که از این ویتامین به صورت موضعی و با مالیدن روی پوست استفاده می کنیم، این ماده به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و در نتیجه از آسیب های مربوط به UV اشعه فرابنفش نور خورشید جلوگیری می کند. همچنین میتواند از تولید ملانین (رنگدانه) در پوست جلوگیری کند و آن را به گزینهای مناسب برای روشن کردن لکههای تیره تبدیل کند.
اما مراقب باشید که همه مشتقات ویتامین C به طور یکسان ایجاد نمی شوند. در واقع باید مطلع باشید که برخی از انواع ویتامین C کم تر و برخی از آنها بیشتر موثر یا پایدار هستند. ویتامین C اغلب در لیبل محصولات با یکی از این عناوین ظاهر می شود: به دنبال موادی مانند آسکوربیل فسفات منیزیم، آسکوربیل 6- پالمیتات، سولفات اسید آسکوربیک یا اسید L-آسکوربیک باشید (که به عنوان اسید آسکوربیک نیز شناخته می شود).
منابع: